неделя, 8 ноември 2009 г.

Ако тестът покаже, че съм ХИВ-позитивен, означава ли това, че трябва незабавно да мина на антиретровирусно лечение?

Ако тестът покаже, че сте ХИВ-позитивен трябва незабавно да се свържете с лекар с опит в областта на лечението на ХИВ/СПИН, за да си направите допълнителни тестове и изследвания. Ако сте ХИВ-позитивен, трябва незабавно да бъдете насочени към лекар. Ако не ви насочат, вие сами попитайте към кого трябва да се обърнете. Обикновено лекарят ще поиска да направи повторен тест за ХИВ, за да потвърди диагнозата. Трябва да поговорите с лекаря какво е необходимо да предприемете от тук нататък. Лекарят трябва още веднъж да ви вземе кръв, за да направи тестове, с които да установи състоянието на имунната ви система. Тези тестове включват брой на CD4 клетките и измерване на вирусния товар. Броят на CD4 клетките дава представа колко клетки на имунната система са се активизирали в кръвта. Когато количеството на CD4 е понижено, това означава, че имунната система е засегната. Тестът за измерване на вирусния товар показва какво количество от вируса циркулира в кръвта. Голямото количество вирус в кръвта е показател, че ХИВ се възпроизвежда активно и инфектира и убива все повече нови клетки. Колкото е по-голямо количеството на ХИВ в кръвта, толкова по-бързо ще се развие инфекцията.

Макар че лекарствата срещу ХИВ са изключително ефикасни, те могат да имат и странични ефекти. Тъй като лекарите и медицинският персонал придобиват все повече опит за справяне със СПИН-свързаните заболявания, те са установили, че лекарствата могат да доведат до по-голяма ефикасност, ако започнат да се приемат на малко по-късен етап от развитието на инфекцията, отколкото се е смятало първоначално. Наблюдавйки редовно вашата кръвна картина и проследявайки дали тялото ви започва да усеща последиците от ХИВ-инфекцията, лекарят ще ви препоръча кога да започнете медикаментно лечение.

Ако съм ХИВ-позитивен и моят лекар ми е предписал лекарствата за състоянието ми, мога ли да започна лечението по-постепенно - например като приемам само по едно хапче на ден?

Тъй като ХИВ мутира постоянно, той бързо става резистентен спрямо всяко отделно лекарство. Когато се развие резистентност, лекарствата не са ефикасни и вирусът започва да се натрурва отново. За да се предотврати или забави развитието на такава резистентност, лекарят ще ви предпише поне три различни лекарства срещу ХИВ. Атакувайки ХИВ от различни посоки, комбинираното лечение постига максимално въздействие и намалява възможността за развитие на резистентност.

Едновременното приемане на три вида лекарства не води ли до усложнения?

Комбинираното лечение не е нещо просто. Ако сте ХИВ-позитивен, трябва да провеждате лечение и да взимате по няколко лекарства поне два пъти на ден. В зависимост от режима ще трябва да спазвате определена хранителна диета (когато се налага например да поемате лекарства с храна) и може да е необходимо да съхранявате в хладилник едно или повече от тях. От особено значение е да се придържате стриктно към лекарското предписание за прием на лекарствата. Ако пропускате определени дози, не ги взимате навреме или по друг начин променяте лекарствения режим, лекарствата няма да имат нужния ефект и ще развиете резистентност към тях по-рано от предвиденото.

Ако съм ХИВ-позитивен, как да се уверя, че мога да приемам лекарствата, които са предписани?

Приемането на лекарствата по определена схема, предписана от лекар се нарича "придържане към терапията". Изследванията показват, че повечето хора не спазват стриктно определената схема, независимо от здравословното си състояние, образованието и доходите си. Спазването на лекарствения режим е от решаващо значение в случаите на ХИВ/СПИН и трябва особено да се внимава да се приемат лекарствата срещу ХИВ точно така, както са предписани.

Когато бъде предписан режим на комбинирано лечение, добре е да се направи индивидуален план за придържане към него. Видът на този план зависи от индивидуалния режим на лечение и динамиката на нашия личен живот. За някои ежедневното водене на календар може да се окаже полезно, за да се впише лечението в дневната им пограма. За други е необходимо да си правят план за деня и седмицата, за да спазват схематата на лечение. Ако ставате разсеяни, когато сте пийнали малко алкохол вечер, и може да забравите да си вземете лекарствата, трябва да избягвате ситуации, в които може да се случи да пиете повече. Ако ви е трудно да спазвате лекарствения график, защото животът ви понякога е хаотичен, може би ще трябва да се опитате да се придържате към по-установен режим, като например да се храните в определено време. Така по-лесно ще си спомните да си вземете лекарствената доза. Преди да напуснете кабинета на лекаря с новия си режим на лечение, добре е да обсъдите спазването му с лекар, медицинска сестра или консултант. Планът за придържане към терапията означава да разгледате откровено начина си на живот и да видите какво би могло да ви попречи да взимате лекарствата си навреме. Преди всичко ХИВ-позитивните трябва да имат предвид, че не са единствените, които се сблъскват с подобни трудности. Мнозина други хора с ХИВ са в същата ситуация. Свържете се с тях и споделете своя опит, като се поучите от техния (във връзка с придържането към лекарствения режим и много други проблеми) начин да се справите с ХИВ-инфекцията, който може да се окаже изключително здравословен. Това може да Ви помогне да усвоите нови стратегии за запазване на вашето здраве.

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Няма коментари:

Публикуване на коментар