неделя, 8 ноември 2009 г.

Ако се окажа ХИВ-позитивен, какво да правя, за да запазя своето здраве?

Ако тестът посочи, че сте ХИВ-позитивен/а, колкото по-скоро предприемете действия и започнете да се грижите за здравето си, толкова по-добре. Ранното медицинско лечение, здравословният начин на живот и позитивното отношение могат да ви помогнат да останете в добро състояние.
Бързата медицинска грижа може да отложи началото на СПИН и да предотврати някои от животозастрашаващите състояния. Важно е да се знае, че ХИВ-позитивен тест винаги трябва да бъде потвърден, за да се знае със сигурност, че е положителен.

Ако тестът ви е положителен, има няколко много важни стъпки, които трябва да направите веднага, за да се погрижите за здравето си.

Първото от тях е да се видите с лекар, дори да не се чувствате болен/а. Трябва да преминете през важни тестове, имунизации и лечение с медикаменти, които могат да ви помогнат да поддържате добро здраве. Никога не е рано да започнете да мислите за възможности за лечение. В момента има много нови лекарства, които се използват при заразени с ХИВ. Необходимо е да посетите лекар, за да направи оценка на общото ви здравословно състояние и степента, до която имунната ви система функционира. Опитайте се да намерите лекар, който има опит в третирането на ХИВ. Много от лекарите ще направят следното:

* Ще ви направят лабораторни тестове с цел да за извършат оценка на имунната ви система.
* Ще определят дали имате и други заболявания, които могат да станат проблематични в бъдеще, включително сифилис, туберкулоза, хепатит В и токсоплазмоза. Направете си тест за туберкулоза. Може да сте се заразили с туберкулоза и да не знаете. Ненавременно откритата туберкулоза може да причини сериозни проблеми, а болестта се лекува успешно, ако се установи рано.

Ако вече сте заразени с една или повече от тези, или други болести, възможно е да преминете през лечение или профилактика, което да предотврати влошаването или повтарянето им в бъдеще.

Ако не сте заразени, лекарите вероятно могат да предотвратят бъдеща инфекция чрез:

* Имунизация

Много ХИВ-позитивни хора са подлагани на ваксинация срещу хепатит В и бактериална пневмония, тъй като заразяването с някоя от тези болести може да е опасно за лица с потисната имунна система.

* Предписване на антивирусни лекарства и протеазни инхибитори в случаите, когато тестовете показват, че имунната система е отслабнала.
* Регулярни медицински прегледи.

Те могат да се плануват на всеки три до шест месеца. Някои хора се нуждаят от по-чести посещения при лекаря особено, когато започват да пият нови антивирусни медикаменти.

Ако живеете с ХИВ, трябва да се храните добре и със здравословна храна. Протеините в месото, рибата, зърнените храни, ядките и семената спомагат за изграждане и поддържане на мускулната система. Енергията се дължи на въглехидратите, набавящи се от семена, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Трябва да се консумира ограничено количество мазнини, като се предпочитат "мононаситени" мазнини, съдржащи се в ядките, семената, някои растителни масла и рибата. Избягвайте, доколкото е възможно, вредните мазнини, съдържащи се в маслото и животинските продукти. Онези от нас, които са ХИВ-позитивни, трябва да полагат повече грижи за приготвянето на храната. Мийте ръцете си преди да приготвяте храната и внимателно измивайте всички плодове и зеленчуци. Избягвайте сурови или недоприготвени яйца и месо, съхранявайте остатъка от продуктите в хладилник и ги консумирайте за не повече от три дни. Не купувайте и не приготвяйте храна с изтекъл срок на годност.

Ако сте ХИВ-позитивни, трябва да пиете и повече течности. Сведете до минимум чая, кафето, колата, шоколада и алкохола, тъй като тези течности всъщност водят до обезводняване на тялото. Ако не сте сигурни, че водоснабдяването ви доставя напълно чиста вода, трябва да преварявате водата или да пиете бутилирана. Освен това е препоръчително да спортувате редовно, да спите поне по 8 часа на нощ, да почивате, когато сте уморени, и да сведете до минимум стреса и безпокойствата. Подкрепящата социална среда често помага и затова би било добре да се свържете с доверени хора от семейството и приятели, за да потърсите помощта им. Приобщаването към група за самопомощ на хора, живеещи с ХИВ, често е добър начин да завържете приятелства, да намалите чувството си за изолация и да получите полезни идеи за справяне с инфекцията.

Леките наркотици, алкохолните напитки и пушенето могат да отслабят имунната ви система, затова са направени и програми, които могат да ви помогнат да се откажете от тези навици. Ако пушите, трябва да спрете при положение, че сте ХИВ-позитивни. Пушенето уврежда белите дробове и други части на тялото и повишава уязвимостта спрямо инфекции. Добре е също така да избягвате ненужните лекарства. Те биха могли да окажат неприятни странични въздействия и да попречат на правилното хранене. Ако приемате други лекарствени средства, несвързани с ХИВ, трябва да обсъдите това с вашия лекар. Макар тези съвети да са особено важни за хората, живеещи с ХИВ, всъщност те са принципи, от които би трябвало да се ръководим всички, независимо от нашия ХИВ-статус.

Има много неща, които можете да направите, за да останете здрави. Да научите колкото се може повече по проблема е една стъпка в правилната посока.

/Източници: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS); San Francisco AIDS Foundation; Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Няма коментари:

Публикуване на коментар