неделя, 8 ноември 2009 г.

Действия, които позволяват пренасянето на ХИВ:

* Необезопасени сексуални контакти, главно чрез необезопасен вагинален или анален сексуален контакт с инфектиран партньор. Когато има досег с гениталиите или ректума, ХИВ може да зарази лигавицата директно или да проникне през рани и възпаления, причинени по време на сексуалния контакт /много от тях може да останат незабелязани/. Вагиналният и анален контакт е високорискова практика.

* Орален секс /уста-пенис, уста-вагина/. Устата представлява негостоприемна среда за ХИВ /съдържащ се във семенна течност, вагинален секрет или кръв/, което означава, че рискът от предаване на ХИВ през гърлото, венците и мембраната на устата е по-нисък, отколкото чрез вагиналните или аналните тъкани. Все пак съществуват документирани случаи, в които ХИВ е бил пренесен орално, така че не може да се каже категорично, че попадането на заразена с ХИВ семенна течност, вагинален секрет или кръв в устата е безопасно. И все пак оралният секс се счита за по-слабо рискована практика.

* Директен кръвен контакт при кръвни преливания и употреба на нестерилизирани медицински инструменти.

* Използване на една и съща игла. Иглата може да пренесе кръвта директно от кръвоносния съд на един човек в тялото на друг. Това е много ефикасен начин за предаване на вируси, които се пренасят по кръвен път. Използването на едни и същи игли се смята за високорискова практика.

* Вертикален път /от майка на дете/. Възможно е заразена с ХИВ майка да предаде вируса директно на детето си преди или по време на раждане, или чрез кърмата. ХИВ се запазва в кърмата, и ако малки количества от нея не представляват съществена заплаха за възрастните, за новородените е много възможен начин за заразяване.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Няма коментари:

Публикуване на коментар