събота, 7 ноември 2009 г.

Данни за СПИН у нас

ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ХИВ/СПИН В БЪЛГАРИЯ КЪМ 30 ЮНИ 2009 г.

Броят на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването ХИВ –серопозитивни лица към 30 юни 2009 г. е 1 008, от които 70 лица са открити от началото на тази година. Данните показват, че за същият период на миналата година са били регистрирани 62 лица. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ–позитивни лица сред младите хора ( 56 % от новооткритите са лица от 19 до 29 г.) и лицата употребяващи интравенозни наркотици (до 30 % от новооткритите т.г.). От началото на годината са открити и четири ХИВ – серопозитивни бременни жени, а така също и едно ХИВ – серопозитивно дете.
Данните показват, че до 30 май 2009 г. над 21 000 лица са се изследвали в Кабинетите за анонимно и безплатно изследване и консултиране за СПИН(КАБКИС).
Над 60 % от новооткритите ХИВ – серопозитивни са се консултирали в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) или са били насочени от неправителствени организации (НПО), с които Министерството на здравеопазването има сключени договори за работа с основните уязвими групи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар