неделя, 8 ноември 2009 г.

Мога ли да се заразя с ХИВ...

Мога ли да се заразя с ХИВ при орален секс?

Съществува дебат сред организациите и специалистите от общността за превенция на ХИВ/СПИН относно риска за пренасяне на ХИВ чрез орален секс. Това, което понастоящем е известно, е, че съществува известен риск, свързан с практикуването на орален секс без предпазни мерки. Има няколко документирани случая на пренасяне на ХИВ при орален секс.

Докато никой все още не знае какъв точно риск представлява оралният секс, събраните доказателства показват, че той е по-малък отколкото е рискът при анален или вагинален секс без предпазни мерки. Рискът при орален секс и за мъже, и за жени, се смята за много нисък. За момента вариантите за намаляването на този риск при орален секс на мъж включват употреба на презервативи, но също и отдръпване преди мъжът да еякулира, ако е без презерватив и/или отказване от практикуване на орален секс, ако в устата на жената има възпаление или малки ранички.

Мога ли да се заразя с ХИВ от целувка?

Обикновените контакти със затворена уста или т.нар. „социални” целувки, не носят риск от предаване на ХИВ. Поради потенциала за контакт при т.нар. „френска” целувка /мокра целувка/, се препоръчва такъв да не бъде осъществяван с човек, за когото е известно, че е заразен с ХИВ. Все пак рискът от заразяване с ХИВ по време на такава целувка се смята за много нисък.

Центърът за контрол на заболяванията е изследвал само един случай на заразяване с ХИВ, който може да бъде приписан на контакт със заразена кръв по време на мокра целувка. В този случай и двамата партньори са имали утежнени стоматологични проблеми, включително гингвинит /възпаление на венците/. Вероятно е имало кръв в устата и на двамата, което е направило възможно директния кръвен контакт.

Може ли жена да предаде ХИВ на мъж по време на вагинален секс?

Да. Ако жената е заразена, ХИВ съществува във вагиналните и маточните секрети и може да премине в пениса през уретрата или през някакви ранички и възпаления на пениса. Ако има и съпътсващи полово-преносими болести, те могат да увеличат риска от заразяване с ХИВ. Правилното и регулярно използване на латексови презервативи или женски презервативи може да намали риска от предаване на ХИВ по време на вагинален секс.

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

Няма коментари:

Публикуване на коментар