петък, 25 декември 2009 г.

Симптоми на СПИН, Симптоми на ХИВ инфекция

Много хора имат страх от тест за ХИВ защото си мислят че, ако той се окаже положителен то те ще разберат своята смъртна присъда. Това определено не е така защото има ефикасно лечение за ХИВ което се предоставя безплатно в България. Въпреки всичко. повечето хора не знаят за съществуващото лечение, и за това живеят години надявайки се че, не са инфектирани с ХИВ. В следствие обаче на инфекцията развиват симптомите и започват да търсят лечение за тях. Тъй като ХИВ по същество разрушава клетки от имунната система заболяванията които се наблюдават при състояние на намален имунитет са причинени от други организми: вируси, бактерии или гъби и доста често лекарите могат да докажат тези причинители, и предписват лечение за тях, което не помага, защото освен с медикаменти, и самата имунна система трябва да се справи с инфекциите. Ето защо симптомите на ХИВ и СПИН са различни в зависимост от ко-инфекцията която съществува.

Кои са тези симптоми все пак?

Важно е да се знаят тези симптоми, защото само така човек ще се престраши да се тества за ХИВ и ще може да избере лечение срещу ХИВ.

1. Повишена температура

След като навлезе в тялото на човек ХИВ предизвиква имунен отговор. Това значи че срещу него се образуват антитела които казват на имунната система, че има наличие на чуждо тяло в организма – антиген. Именно с помощта на тези антитела се осъществява и резултата от тест за ХИВ – в КАБКИС се използват тестове които откриват не самия вирус а антителата срещу него. Логиката е: щом има анти-тяло има и антиген. Но какво всъщност става с организма? Антителата докладват че има чужд обект, и самия организъм започва да се бори с него: Един от начините за това е да се спре неговото реплициране чрез повишаване на температурата. Ето защо се наблюдава повишение на телесната температура. Установено е че при ХИВ инфекция се наблюдава постоянна температурата около 37 градуса.

2. Подути лимфни възли.

Когато ХИВ атакува клетките на имунната система те умират. Умрелите клетки трябва да се отстранят от тялото. В организма освен това навлизат постоянно и чужди клетки на бактерии или гъби, с които имунната система не може да се бори. Те се изяждат или се опитват да бъдат изядени от клетки на имунната система - фагоцитите които се натрупват в лимфните възли. Това причинява тяхното подуване.

3. Намаляване на телесното тегло.

В следствие на множеството инфекции като цяло организма изпада в апатия и спира да се храни.

5. Чести и продължителни растройства.

Причинени са от бактерии чиито спори по принцип живеят във водопроводната вода и при попадането им в храносмилателната система се развиват до активни бактерии които влияят на храносмилането.

6. Сърбежи и ранички по крайниците.

Причинени са от стафилоковкови бактерии, с които имунната система не може да се бори.

7. Цветни или червеникави петна по кожата – причинени от гъбични инфекции.


8. Херпесни образувания причинени от ко-инфекция с Herpes sp.

9. Зрителни нарушения, на ретината, стъкловидното тяло и лещата причинени от цитомегало вирус.

10. Нервен стрес и нервно напрежение. Освен от ХИВ който атакува и някои нервно-мозъчни клетки може да са причинени от гъбични инфекции които поразяват мозъка.

11. Намалени нива на червените кръвни клетки – анемия, белите кръвни клетки – левкопения и тромбоцитеите – тромбопения.

12. Чести и продължителни пневмонии, дължащи се на навлизащите от околната среда в дихателната система микроорганизми, които не могат да бъдат унищожени от имунната система.

Ако човек проявява някой от тези симптоми то той може да бъде и инфектиран с ХИВ. Възможно е обаче те да бъдат проявени и в следствие на намален имунитет който не е в следствие от ХИВ инфекция. Ето защо е важно да се знае, че дори и човек да притежава тези симптоми то не е 100% сигурно че е инфектиран с ХИВ.


Единствения начин за сигурното доказване на ХИВ инфекция е тестът за ХИВ. Когато той излезе положителен и се започне безплатно лечение с цел потискане на ХИВ, то симптомите не се наблюдават ако лечението е успешно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар