вторник, 1 декември 2009 г.

1 декември...


Днес 01 декември от 10 часа пред театъра в Шумен доброволци на БЧК издигнаха червена панделка от балони – символ на съпричастност към заразените с вируса на ХИВ по света. Цял ден на гражданите ще бъдат предоставени информационно-образователни материали и 3000 презерватива на ученици, студенти, младежи.


Червената панделка е международен символ на антиСПИН-кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се „Visual AIDS“. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването. Червеният цвят също е и предупреждение да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.

„Бъди в час!“ е мотото на Националната антиСПИН-кампания за 2009 г. Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а стремежът на организаторите е да бъде популяризирана услугата за безплатно и анонимно изследване за ХИВ.

В България инфектираните с ХИВ са над 4000 души, като 3000 не знаят за това. Половината от живеещите с ХИВ българи са под 30 години. В световен мащаб близо 33 милиона души живеят с ХИВ, като на всеки 12 секунди един човек се инфектира с ХИВ.

На телефон 0700 130 40 всеки може да разбере адресите на 19-те кабинета за безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ (КАБКИС). Тестването е безплатно, а резултатът е готов в рамките на няколко минути. Освен това специалистите в кабинетите могат да консултират клиентите по всички въпроси, свързани със СПИН и начините за предпазване от инфектиране с ХИВ и други сексуално преносими болести.

Над 65 % от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица през 2009 г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН.

От началото на 2009 г. са регистрирани 4 ХИВ-позитивни бременни жени. Регистрирано е и едно ХИВ-позитивно дете, родено от ХИВ позитивна майка. Данните показват, че близо 60 % от новооткритите през първите 11 месеца на 2009 г. лица са от София-град (44 лица) и региона на Пловдив (20 лица), които продължават да са регионите с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик (17 лица), Варна (10 лица), София-област (7 лица). В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар